
Wij beantwoorden
graag al uw vragen
Of u nu wilt weten welke zonnepanelen het beste
zijn of dat uw dak geschikt is
[ Veel gestelde vragen ]
Wij geven graag antwoord op uw vragen
[ informatie van A tot Z ]
Zonnepanelen
Dat is nu.
Hoe langer je namelijk wacht met het investeren in zonnepanelen hoe langer je een x bedrag blijft betalen aan de energieleverancier. Daarbij geldt dat het niet uitmaakt of je de panelen nu in december of in april laat installeren. Uiteraard zal je in verhouding wel meer rendement krijgen dat als je de zonnepanelen voor de zomer laat monteren in plaats van voor de winter. Aan de andere kant heb je ze dan ook alvast maar.
Belangrijk om te weten is dat er een verschil zit tussen WP-vermogen en kWh opbrengst per jaar. Gemiddeld is er zo'n 10% verlies van kWh ‘s op de WP 's. Dat betekent in het geval van een 300WP zonnepaneel dat er een verwachtte opbrengst is van +/- 270 kWh. Stel dat het verbruik 2700 is dan adviseren wij om 10 panelen te plaatsen.
Wij adviseren om naar het 0-punt te streven omdat het financieel gezien aantrekkelijker is om je eigen stroom te verbruiken dan stroom terug te leveren aan het net. Wel adviseren wij Glas/glas panelen die de opbrengst door de jaren heen kunnen waarborgen, waardoor je niet alleen op korte, maar ook op lange termijn profijt hebt van de zonnepanelen. In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat glas/folie panelen door verschillende redenen minder kunnen functioneren, waardoor de opbrengst vaak na zo'n 5 à 10 jaar daalt.
Als je wil weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jou persoonlijke situatie dan adviseren wij om jou gegevens achter te laten op onze contactpagina, zodat we contact op kunnen nemen om een persoonlijk advies uit te brengen.
Ook is het verstandig om de jaarrekening van de energieleverancier erbij te zoeken, waardoor we kunnen kijken hoeveel stroom de zonnepanelen moeten opwekken.
Voor de rest is het belangrijk om te kijken naar het watt piekvermogen van de desbetreffende panelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het verlies van de panelen, waardoor we een juiste inschatting kunnen maken hoeveel kilowatts de panelen opwekken op jaarbasis.
Meer informatie over het verlies van de panelen kunnen we vinden onder de vraag: 'hoeveel rendementsverlies heb ik op mijn zonnepanelen vanwege mijn ligging?'
Afhankelijk aan de stand ten opzichte van het zuiden en de hellingshoek van het dak kunnen we een berekening maken wat het verlies is van het WP-vermogen ten opzichte van het aantal kWh per jaar.

Voorbeeldsituatie 1:
Bij een woning met een dak op het oosten en het westen dan moeten we rekening houden met een verlies van 15%. Voor zonnepanelen met een 320 WP-vermogen praten we dan dus over een verlies van 48 kWh per jaar (15% keer 320WP). Dat betekent dus dat een paneel met een hellingshoek van 45 graden op het oosten gemiddeld 272 kWh per jaar kan opwekken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het weer en andere omstandigheden.
Voorbeeldsituatie 2:
Bij een woning met een hellingshoek van 45 graden pal op het zuiden kunnen we gemiddelde rekenen met het WP-vermogen van de panelen. Voor een verbruik van 3200kwh per jaar hebben we dan dus voldoende aan 10 zonnepanelen met een WP-vermogen van 320WP.
Qua rendement maakt dit in principe weinig uit. Wel is de kleur zwart ten opzichte van de kleur blauw in het nadeel als het gaat om warmte. Zwart absorbeert immers meer warmte dan blauw. Nadeel hiervan is dat zwarte panelen vaak te heet kunnen worden in tegenstelling tot blauwe panelen. Echter kiezen de meeste consumenten voor zwarte panelen omdat deze er simpelweg vele malen mooier uitzien. Door de grotere vraag naar zwarte panelen zijn deze inmiddels ook verder ontwikkeld dan de blauwe panelen, waardoor de meeste zwarte panelen momenteel meer opbrengst hebben dan de blauwe panelen. Daarbij geld dat het nadeel van hitte bij zwarte glas/glas panelen geen factor speelt, waardoor de consument kwalitatief efficiënte panelen krijgt die er ook nog eens mooi uitzien.
Om te kijken wat de beste panelen zijn is het belangrijk om te definiëren wat een goed paneel is?
Heel veel mensen die investeren in zonnepanelen vinden duurzaamheid belangrijk, vandaar dat het belangrijk is dat de productie van verschillende zonnepanelen zo duurzaam mogelijk is gebeurd. Kort gezegd zijn panelen van Chinese herkomst minder duurzaam dan Duitse panelen. Als je als klant duurzaamheid belangrijk vindt is voor jou het beste paneel van Europese afkomst, omdat de regels betreffende duurzaamheid in Europa momenteel het strengst zijn.
Verder is het belangrijk dat de panelen een zo hoog mogelijke opbrengst hebben. Zo waren er vroeger panelen met een wattpiek vermogen van 150WP en zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen van een WP-vermogen van 360. Daarbij zijn er momenteel zelfs al panelen op de markt met een opbrengst van meer dan 500WP vermogen. Nadeel van deze panelen is dat ze qua oppervlakte erg groot zijn, waardoor het voor installateurs erg lastig is om deze te plaatsen, waardoor deze panelen in verhouding weer erg prijzig zijn.
Naast de opbrengst van panelen is de levensduur en de daarbij behorende garanties van panelen erg belangrijk om te definiëren wat het beste paneel is. Zo zijn er bijvoorbeeld DUO-panelen op de markt die 360WP vermogen hebben. Nadeel hiervan is dat dit veelal glas/folie panelen zijn, waardoor de levensduur zo'n 25 jaar is. Glas/glas panelen zitten momenteel op zo'n 320WP. Voordeel van Glas/glas is echter wel dat deze panelen een levensduur hebben van zo'n 40+ jaar.
Om exact te weten welk paneel het beste bij jou past en voldoet aan al jouw wensen adviseren wij om de gegevens achter te laten op onze contactpagina, zodat één van onze adviseurs contact op kan nemen, zodat we meer informatie kunnen geven.
Bij MONO-panelen wordt de stroomvoorziening aan de rand bevestigd en bij DUO-panelen wordt de stroomvoorziening in het midden van het paneel bevestigd. Vandaar dat er bij DUO-panelen meer zonnecellen verwerkt kunnen worden, waardoor het WP-vermogen
in veel gevallen hoger is. Een nadeel van DUO-panelen is dat dit ten alle tijden om glas/folie panelen gaat. Bij Glas/glas panelen kan de stroomvoorziening niet in het midden geplaats worden, omdat de glasplaten dan simpelweg kwetsbaar worden.
Vergelijk het met een voetbal die in het midden van een raam geschoten wordt. Dan gaat die er dwars doorheen.
Kortom het voordeel van DUO-panelen is dat ze meer opbrengst hebben. Het nadeel is dat het glas/folie panelen zijn, waardoor je in het begin meer opbrengst hebt met DUO-panelen maar vaak tussen zo'n 5 à 10 jaar is het rendement van de Glas/glas
panelen al hoger. Simpelweg omdat de degradatie van glas/folie panelen hoger ligt.
Met een bepaalde opbrengstgarantie ben je als klant verzekerd dat een bepaald paneel in ieder geval een x% opbrengst geeft na een x aantal jaar. Zo is het bij glas/folie bijvoorbeeld zeer gebruikelijk dat een paneel bij 12 jaar nog steeds 90% opbrengst heeft en dat het paneel bij 25 jaar nog steeds 80% opbrengst geeft. Stel dat de opbrengst onder deze percentages komt te vallen dan kan je als klant de opbrengstgarantie claimen. De desbetreffende leverancier zal dan contact opnemen om het probleem te achterhalen en ervoor te zorgen dat de opbrengst gewoon weer gehaald wordt.
Stel dat de leverancier een fabrieksgarantie aanbiedt van 12 jaar op bijvoorbeeld glas/folie panelen dan kan de klant binnen deze 12 jaar aanspraak maken op een nieuw paneel mits deze aan de voorwaarden voldoet. Nadeel van glas/folie panelen is dat eventuele hagelschade of waterschade niet wordt meegenomen in de garanties. Bij Glas/glas kan de fabrieksgarantie zelfs oplopen tot 30 jaar. Mocht één van de panelen binnen deze 30 jaar kapotgaan dan zal de fabriek kosteloos een nieuw paneel opsturen.
Zonnepanelen zijn zeker duurzaam omdat de zon wordt gebruikt om stroom op te wekken. Zonnepanelen worden ook steeds duurzamer omdat enerzijds de panelen steeds effectiever worden en anderzijds de panelen steeds langer meegaan, zodat de panelen over een langere periode gebruikt kunnen worden.
Glas/glas panelen zijn zeer duurzaam omdat de glasplaten gemaakt worden in de glasfabriek. Het grote voordeel betreft duurzaamheid is dat het productieproces zeer effectief is, waardoor er beperkt fossiele brandstoffen vrijkomen. De tijd voordat deze zonnepanelen dan ook daadwerkelijk duurzaam zijn is +/- 2 jaar. Daarbij gaan Glas/glas zonnepanelen al snel zo’n 40+ jaar mee. De zonnepanelen van NASA gaan inmiddels al bijna 50 jaar mee. Deze panelen zijn 50 jaar geleden ontwikkeld. Naar verwachting kunnen de huidige Glas/glas panelen misschien zelfs wel 50 à 60 jaar mee. Het grote voordeel hiervan is dat de stoffen in deze panelen dan niet gerecycled hoeven te worden. Mocht dit toch nodig zijn dan zijn de glasplaten heel makkelijk te recyclen tot nieuwe glasplaten. Nadeel blijft natuurlijk dat de elektrische onderdelen binnenin de panelen niet duurzaam zijn.
Het productieproces van zonnepanelen is niet duurzaam, omdat bij het produceren van zonnepanelen veelal fossiele brandstoffen benodigd zijn. Afhankelijk aan het productieproces en het land van afkomst duurt het gemiddeld tussen de 2 à 5 jaar om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen daadwerkelijk duurzaam zijn.
In China wordt er over het algemeen bijvoorbeeld anders met de regels omgesprongen dan in Duitsland. Zo is er in China bijvoorbeeld minder strenge regelgeving met betrekking tot afval, terwijl dat er in Duitsland volledige protocollen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat het productieproces zo duurzaam mogelijk verloopt. Zo mogen er in Duitsland mede door de Europese Unie bijvoorbeeld geen afvalstoffen in de Rijn gedumpt worden.
Verder zitten er naast elektronische stoffen ook lood en cadmium in de meeste zonnepanelen. Cadmium vinden we vooral terug in zonnepanelen van Chinese makelaardij, omdat de Chinese overheid geen wetgeving heeft om het gebruik van cadmium tegen te gaan. In cadmium zitten kankerverwekkende stoffen zoals teer. Daarnaast kan cadmium ervoor zorgen dat de nieren aangetast worden en dat er botontkalking optreedt. Bij Duitse of zonnepanelen van Europese komaf zal dit niet voorkomen, omdat de Europese Unie dit gereguleerd heeft volgens de RoHS richtlijn (Resctriction of Hazardous Substances)
Het grote nadeel aan deze stoffen is dat het moeilijk is om te recyclen. Afhankelijk aan de gebruikte materialen kan het recycle al snel zo’n 2 à 5 jaar in beslag nemen, voordat zonnepanelen daadwerkelijk weer duurzaam zijn.
Uitgaande van bovenstaande voorbeelden moet een zonnepanelen et van mindere kwaliteit dus minimaal 10 jaar meegaan. Hier zit hem ook meteen de crux dat de zonnepanelen van mindere kwaliteit vaak ook minder lang mee gaan. Er zijn voorbeelden van panelen die er tussen de 3 en 7 jaar al mee stoppen. In het meest positieve geval met glas/folie panelen dan kunnen de zonnepanelen wel 25 jaar meegaan, waardoor het uiteindelijk 15 jaar lang zeer duurzaam is. Feit blijft dat zonnepanelen een betere duurzame bron is dan alle andere fossiele brandstoffen.
Om hier een goed antwoord op te geven is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van het dak is. Stel dat er verwacht wordt dat het dak binnen nu en vijf jaar aan vervanging toe is dan is het misschien beter om eerst het dak te vervangen en daarna zonnepanelen te plaatsen.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de ligging is van het dak. Zo is het plaatsen van zonnepanelen op een dak op het zuiden gunstiger dan het plaatsen op het noorden. Echter is het ook afhankelijk aan de hellingshoek van het dak en eventuele schaduwinvalshoeken van de omgeving om te kijken of het dak geschikt is. Om hierachter te komen adviseren wij om uw gegevens achter te laten op onze contact pagina, zodat één van onze adviseurs contact met jou kan opnemen.
In de meeste gevallen zal de waarde van de woning toenemen door het plaatsen van zonnepanelen. Echter blijft het aankopen van een woning een gevoelskwestie, waardoor er meer speelt dan alleen zonnepanelen.
Allereerst zal de waarde van de woning toenemen, doordat het voor potentiële kopers makkelijker zal worden om een hypotheek te krijgen, waardoor er meer vraag is naar de woning. Meer vraag kan een hogere vraagprijs betekenen.
Ten tweede is de kans groot dat het energielabel verhoogt zal worden. Zo kan een woning uit de jaren 80 bijvoorbeeld al snel door zonnepanelen van een energielabel C naar een energielabel A toegaan. Een duurzaam huis is logischerwijs meer waard dan een huis wat veel energie slurpt. Ander voordeel hierbij voor de potentiële koper is dat er veel banken zijn die een lagere rente geven voor duurzame woningen, waardoor de maandlasten nog lager komen te liggen. Voordeel hiervan voor de verkoper is dat er meer vraag zal zijn, waardoor de vraagprijs omhoog kan.
Ten derde ligt er materiaal op het dak dat een waarde vertegenwoordigd.
Let op dat er ook nadelen aan kunnen zitten. Stel dat er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen waar geen garantie meer op zit en die bijna aan vervanging toe zijn dan kan een potentiële koper hier rekening mee houden. Een potentiële koper kan dan bijvoorbeeld vragen aan de verkoper om de zonnepanelen mee te nemen. Nadeel hiervan is dat de verwijderingskosten van panelen al snel 50 euro per paneel bedragen. Dit is echter alleen het geval bij 'oudere' zonnepanelen. Deze zonnepanelen vertegenwoordigen momenteel ook nauwelijks waarde. Bij kwalitatief sterke panelen zal hier minder snel sprake van zijn.
Ja zonnepanelen werken ook in de winter. Op sommige zonnige winterdag kunnen de panelen zelfs meer rendement hebben dan te hete zomerse dagen. Dit komt omdat de panelen in de winter over het algemeen beter koelen, terwijl dat de zonkracht wel goed kan zijn. Daarbij werken zonnepanelen ook op licht, waardoor er zelfs met een bewolkte dag stroom wordt opgewekt. Uiteraard is dit wel minder dan als de zon schijnt.
Glas/glas zonnepanelen hebben meer opbrengst dan glas/folie panelen omdat deze langer meegaan. Zo hebben Glas/glas panelen in ieder geval een gegarandeerde opbrengst van 30 jaar en hebben glas/folie panelen over het algemeen vaak een gegarandeerde opbrengst van 12 jaar. Alleen op basis hiervan hebben Glas/glas zonnepanelen dus meer opbrengst en rendement.
Daarbij gaat de degradatie van glas/folie panelen vele malen sneller dan de degradatie van glas/glas panelen. Zo praten we bij glas/folie panelen bij na 12 jaar al snel over een verlies van 10%, terwijl het verlies van glas/glas panelen dan slechts 5% is. Daarbij hebben de meest glas/glas panelen een opbrengstgarantie bij 15 jaar in plaats van 12 jaar, waardoor je gegarandeerd 3 jaar meer opbrengst hebt bij glas/glas panelen dan bij glas/folie panelen.
In China wordt er over het algemeen bijvoorbeeld anders met de regels omgesprongen dan in Duitsland. Zo is er in China bijvoorbeeld minder strenge regelgeving met betrekking tot afval, terwijl dat er in Duitsland volledige protocollen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat het productieproces zo duurzaam mogelijk verloopt. Zo mogen er in Duitsland mede door de Europese Unie bijvoorbeeld geen afvalstoffen in de Rijn gedumpt worden.
Om hier een goed antwoord op te geven adviseren wij contact op te nemen met een makelaar die eventueel de woning gaat verkopen als hier sprake van is.
Wel weten wij dat de waarde van de woning zal stijgen door middel van zonnepanelen. Echter is een investering in zonnepanelen maatwerk, waardoor het misschien handiger is dat de nieuwe bewoners deze investering gaan maken. Aan de andere kant is het wel aantrekkelijk als je er nog een tijdje blijft wonen, simpelweg omdat je dan aan de ene kant zelf minder betaald voor de energierekening en aan de andere kant de waarde van de woning stijgt.
Bij glas/folie adviseren wij om de zonnepanelen zo min mogelijk schoon te maken. Bij het schoonmaken van glas/folie panelen bestaat de kans dat er microcracks ontstaan aan de zonnepanelen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel goed om de panelen schoon te maken, simpelweg omdat vieze panelen minder opbrengst hebben dan schone panelen. Mocht je dus wel de keus maken om de glas/folie panelen schoon te maken dan adviseren wij in ieder geval om dit met beleid te doen, waardoor de kans op microcracks minimaal wordt.
Bij Glas-Glas panelen adviseren wij om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken. De afgelopen paar jaren zijn er zo genoemde Sahara winden geweest, waardoor er zand op de auto's is blijven liggen. Als dit gebeurt dan blijft het zand ook op de panelen liggen. Daarnaast is dit vaak het begin van een droge periode. De meest recente Sahara wind heeft een droge periode ingeluid van drie weken. Als de zonnepanelen dan niet schoongemaakt worden betekent dit dat er drie weken lang minder rendement uit de zonnepanelen is behaald. Naast deze periode zorgt de natuur door middel van regen er zelf al voor dat de Glas/glas panelen gereinigd worden.
Hoe meer wind en hoe meer zonuren hoe beter de zonnepanelen werken. Het voordeel van een in verhouding koude temperatuur en veel wind is dat de panelen dan beter gekoeld worden. Nadeel van een hoge temperatuur is dat de panelen dan al snel overbelast kunnen raken, waardoor ze minder stroom opwekken. Voor de rest geld uiteraard hoe meer stroom de zonnepanelen toe-eigenen hoe beter ze functioneren.
In Nederland betekent dit dat zonnepanelen effectiever werken in het westen dan in het oosten. Simpelweg omdat het in het westen harder waait, waardoor de zonnepanelen beter koelen en dat er meer zonuren zijn in het westen dan in het oosten.
Als we deze vraag internationaal willen beantwoorden komen we ook tot de conclusie dat het plaatsen van zonnepanelen in Nederland meer effect heeft dan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen in Afrika. Dit alles heeft te maken met eventuele oververhitting van de zonnepanelen, maar ook met de zonuren die de zonnepanelen krijgen. In de praktijk is hetzelfde het geval dat zonnepanelen meer op kunnen wekken op een zonnige winterdag dan op hete zomerdag.
In het geval van glas/folie kan er een verschil zitten in looptijd van de fabriek en de opbrengst garantie. Nadeel hiervan is dat het voor een fabriek makkelijk is om aan te geven dat een paneel niet meer functioneert. Vandaar dat de opbrengstgarantie als die langer loopt dan de fabrieksgarantie in de praktijk moeilijk te claimen is. Daarbij geldt dat een garantie moeilijker te claimen valt bij een Chinees bedrijf dan bij een Europees bedrijf. Simpelweg omdat een Europees bedrijf zich aan de wet dient houden en dit in China toch anders ligt.
Met een bepaalde opbrengstgarantie ben je als klant verzekerd dat een bepaald paneel in ieder geval een x% opbrengst geeft na een x aantal jaar. Zo is het bij glas/folie bijvoorbeeld zeer gebruikelijk dat een paneel bij 12 jaar nog steeds 90% opbrengst heeft en dat het paneel bij 25 jaar nog steeds 80% opbrengst geeft. Stel dat de opbrengst onder deze percentages komt te vallen dan kan je als klant de opbrengstgarantie claimen. De desbetreffende leverancier zal dan contact opnemen om het probleem te achterhalen en ervoor te zorgen dat de opbrengst gewoon weer gehaald wordt.
Stel dat de leverancier een fabrieksgarantie aanbiedt van 12 jaar op bijvoorbeeld glas/folie panelen dan kan de klant binnen deze 12 jaar aanspraak maken op een nieuw paneel mits deze aan de voorwaarden voldoet. Nadeel van glas/folie panelen is dat eventuele hagelschade of waterschade niet wordt meegenomen in de garanties. Bij Glas/glas kan de fabrieksgarantie zelfs oplopen tot 30 jaar. Mocht één van de panelen binnen deze 30 jaar kapotgaan dan zal de fabriek kosteloos een nieuw paneel opsturen.
Omvormers
Het nadeel van een omvormer die serie geschakeld is dat als bijvoorbeeld één paneel onder de vogelpoep zit de rest daar ook last van heeft. Om voor de voetballers onder ons te spreken in voetbaltermen 'de spits is net zo goed als de linksback'. Het voordeel van parallel geschakelde omvormers is dat als één paneel minder functioneert dan de anderen de in verhouding sterke panelen geen last hebben van de eventuele zwakke panelen.
Een nadeel van parallel geschakelde omvormers is dat er gewerkt moet worden met optimizer of met micro omvormers. Het nadeel hiervan is dat hoe meer elektronica we op het dak leggen hoe meer er kapot aan kan gaan, hoe groter de kans op storingen, hoe groter de kans op brand en hoe duurder het wordt.
Welke omvormer het beste is voor jou situatie is afhankelijk aan de ligging van het huis en de kans op schaduwinvallen. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van een vuilstortplaats dan adviseren wij eerder een parallel geschakelde omvormer. Woon je ergens op de open ruimte zonder dat er bomen of andere mogelijkheden zijn tot schaduw dan adviseren wij serie geschakelde omvormers.
De reden dat wij parallel geschakelde omvormers adviseren als je vlak bij een vuilstort woont is omdat er dan vaak veel meeuwen en andere vogels in de buurt zijn, waardoor de kans groot is dat de zonnepanelen geregeld onder de vogelpoep komen. Ander nadeel aan de ligging van de woning is dat de zonnepanelen dan natuurlijk ook vaker moeten worden schoongemaakt.
De reden dat wij serie geschakelde omvormers adviseren als je een woning hebt waar geen schaduw mogelijkheden zijn is omdat er voor parallel geschakelde omvormers, optimizer's en micro omvormers nodig zijn. Het nadeel van optimizer’s en micro omvormers is dat hoe meer elektronica we op het dak leggen, hoe meer er kapot kan gaan, hoe groter de kans op storingen is, hoe groter de kans op brand is en hoe duurder het is.
Om te beoordelen wat het beste is voor jou situatie adviseren wij om de gegevens achter te laten op de contactpagina, zodat we contact op kunnen nemen om de situatie te beoordelen. Hierop kunnen we vervolgens ook een winst-verlies rekening maken om te kijken wat voor jou het rendement is van de zonnepanelen.
Het voordeel van het werken met micro omvormers is dat er geen omvormer in de woning opgehangen hoeft te worden. Een ander voordeel is dat er geen WIFI nodig is om de micro omvormers te laten werken. Nadeel van de micro omvormers is echter dat de omvormers gemaakt zijn om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit betekent dan ook dat ze niet gemaakt zijn om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal renderen. Een ander nadeel van micro-omvormers is dat deze in de winter ook stroom nodig hebben om te functioneren, waardoor ze in het slechtste scenario zelfs stroom kunnen verbruiken in plaats van opwekken. Daarnaast zitten er bij de meeste micro omvormers geen brandzekeringen ingebouwd, waardoor de kans op brand groter is.
Het voordeel van omvormers met optimizer’s ten opzichte van micro omvormers is dat de optimizer’s in combinatie met de omvormer ervoor bedoeld zijn om de zonnepanelen optimaal te laten renderen. Daarbij zitten er bij de meest optimizer’s extra zekeringen in, zodat de kans op brand kleiner is dan bij de micro omvormers.
Algemeen
Dit is misschien wel de meest gestelde vraag, maar ook meteen de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Om hier een juist antwoord op te krijgen adviseren wij om je gegevens achter te laten, zodat één van onze adviseurs contact op kan nemen.
Om hier een goed antwoord op te geven is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Logisch is dat zes panelen goedkoper zijn dan twaalf panelen.
Vervolgens zitten er veel kwaliteitsverschillen tussen verschillende panelen. Over het algemeen zijn glas/folie panelen bijvoorbeeld goedkoper dan glas/glas panelen, alleen gaan glas/folie panelen ook weer sneller kapot. Daarbij zijn Chinese panelen over het algemeen ook weer goedkoper dan Duitse panelen, alleen zijn deze panelen minder duurzaam en gaan deze in de praktijk ook eerder kapot.
Daarnaast is het belangrijk om te weten of de omvormer parallel geschakeld is of dat deze serie geschakeld is. Doordat er voor parallel geschakelde omvormers meer elektronica nodig is, zijn deze omvormers over het algemeen ook duurder.
Ook is het belangrijk om te weten of de panelen op de dakpannen bevestigd worden of dat ze bijvoorbeeld op een plat dak of een bitumen dak bevestigd worden. Het bevestigingsmateriaal voor dakpannen is bijvoorbeeld goedkoper dan het bevestigingsmateriaal voor een plat dak. Simpelweg omdat er minder materiaal nodig is.
Tot slot zit er veel verschil in de kwaliteit in installateurs. Zo zijn er installateurs op de markt die alleen aan de vraag van de klant voldoen, waardoor de zonnepanelen werkend opgeleverd worden. Echter komen wij voorbeelden tegen uit de praktijk waar de bekabeling schots en scheef is en waar het niet netjes is afgewerkt. Dit merken wij vaak bij onervaren adviseurs die relatief nieuw zijn in het vak. Installateurs die het al wat langer doen en meedenken met de klant leveren in de praktijk ook vaak meer kwaliteit. Wel zijn deze daarmee uiteraard ook wat duurder en moeilijker te vinden.
In het verleden heeft de overheid subsidie gegeven aan mensen die besloten om te investeren in zonnepanelen. De overheid heeft dit gedaan om de markt op gang te helpen. De afgelopen jaren is er echter dermate veel belangstelling dat dit niet meer nodig is. Het is zelfs zo dat er momenteel bijna meer vraag is naar zonnepanelen dan installateurs die het kunnen plaatsen. Vandaar ook dat wij verwachtten dat er de komende jaren ook geen subsidie zal komen.
Wel krijgen Nederlandse consumenten tot 1 januari 2021 de btw nog terug. Dit wordt ook wel gezien als verkapte subsidie. De verwachting is dat de btw teruggaaf per 1 januari 2021 komt te vervallen. Vandaar ook ons advies om dit jaar nog te investeren in zonnepanelen.
Als u particulier bent dan melden wij u aan als kleine ondernemer, waardoor u recht heeft op de kleine ondernemersregeling (KOR). Voordeel voor u als klant is dat u hierdoor de btw terug kan krijgen. Tijdens het doen van de btw-aangifte wordt er gevraagd naar contactpersoon en btw-nummer. De contactpersoon is de klant zelf en het btw-nummer is het hoeveelste bedrijf. Als het uw eerste bedrijf is dan is het btw-nummer 01. Vervolgens hoeft u verder niks te doen met de brieven van de belastingdienst, omdat u ook meteen weer wordt afgemeld.
Als u de btw-aangifte doet in het eerste kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het tweede kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het tweede kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het derde kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het derde kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het vierde kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het vierde kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het eerste kwartaal van het komende jaar.
Als u de btw-aangifte doet in het eerste kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het tweede kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het tweede kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het derde kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het derde kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het vierde kwartaal.
Als u de btw-aangifte doet in het vierde kwartaal dan krijgt u de btw weer terug in het eerste kwartaal van het komende jaar.
Het is heel belangrijk om te kijken naar de recensies van de desbetreffende installateurs, zodat je in ieder geval weet dat de installateurs over voldoende ervaring en kennis beschikken om de zonnepanelen te monteren.
Iemand die handig is kan ongetwijfeld zonnepanelen installeren. De vraag hierbij is echter wel of het handig is om te doen. Stel dat er na zes jaar bijvoorbeeld een zonnepaneel kapotgaat en de fabrikant erachter komt dat de klant het zelf heeft geïnstalleerd en er kan worden herleid dat er iets niet goed gegaan is bij de installatie dat de garantie komt te vervallen. Uiteraard beslist de klant dit zelf, maar wij adviseren om het te laten installeren door een erkend installateur. Zelfs al heb je het zelf al vaker gedaan dan nog adviseren wij het door een erkend installateur te laten doen of om in ieder geval een controle te laten uitoefenen door de leverancier, zodat de garanties behouden worden.
Geld verdienen met de zon?
Check direct of uw dak geschikt is vraag een offerte aan.
Gratis en geheel vrijblijvend.